Ik wil erbij zijn als ik leef.

– BLØF –

GRATIS Lezen

DE REIS VAN DE HELD(IN)

IN NON-DUAAL PERSPECTIEF

Dit artikel plaatst het bekende epos ‘De reis van de held’ van Joseph Campbell in een Non-duaal perspectief. Campbell ontdekte dat alle grote verhalen, mythen en legende een zelfde soort verloop kennen en dat er één oerverhaal te vertellen is: elk mens ‘moet’ op reis om te ontdekken hoe hij samen kan vallen met wie hij in Essentie is. Dit op reis gaan is een natuurlijke impuls. Hoewel we de reis persoonlijk maken, is hij niet persoonlijk. Het is een beweging vanuit het groter geheel, een beweging die ‘moet’ gebeuren. Vergelijk het met een golf uit de oceaan die eveneens niet kan zeggen: ‘hé guys, ik denk dat ik vandaag deze kant uit ga’. Eenmaal op reis blijken de draken, de feeksen en de onderwerelden niets anders te zijn dan uitdagingen om voorbij je eigen ego te gaan en een te worden met het ware zelf. Dit ware zelf ontvouwt zich vervolgens als pure Waarneming, Bewustzijn of Gewaarzijn. Dit is een staat van Zijn die ruimte geeft aan alles wat tevoorschijn wil komen, zonder oordeel en zonder identificatie. In die ruimte is de held afgestemd op zowel de stille ondergrond in zichzelf als de creatie-impuls die door hem of haar heen wil stromen.

ACCEPTATIE

OVER HET TOELATEN EN AANVAARDEN VAN DE REALITEIT

Niemand van ons ontkomt aan de bewegingen van eb en vloed die het leven met zich meebrengt. Van het ene op het andere moment kan je leven een wending nemen die je niet hebt zien aankomen, niet verwacht hebt en zeker niet gewild hebt. Je kunt niet anders dan accepteren wat er gebeurt en dat advies krijg je ook van je omgeving.
Maar hoe doe je dat in vredesnaam? Wat is accepteren? Hoe kun je iets verschrikkelijks accepteren terwijl alles in je ‘nee’ roept? Hoe kun je accepteren wat er gebeurt als je hele lichaam pijn doet van het gemis? Of als er zoveel angst in je is om compleet door de ervaring overspoeld te worden?

Acceptatie ontwikkel je door je innerlijke ervaringen volledig toe te laten. Door alles wat er is volledige toegang te geven tot het bestaan zelf zoals de oceaan elke golf ruimte geeft. Naar aanleiding van een ingrijpende ervaring uit mijn eigen leven heb ik dit artikel over acceptatie geschreven. Mijn persoonlijke ervaringen verbind ik met eeuwenoude inzichten uit de Non-dualiteit en Bewustzijnsleer over acceptatie.

KATH MEDITATIE

DE MOEDER ALLER MEDITATIES

Mediteren wordt vaak ten onrechte gezien als een techniek om tot rust te komen. Helaas is dat ten onrechte want in eerste instantie ontdek je alleen maar de onrust in jezelf. Door echter te leren hoe je naar je onrust kunt kijken, ga je op een gegeven moment de stiltes tussen de gedachten en gevoelens waarnemen. Je ontdekt hoe je je met die stiltes kunt verbinden zodat je meditatie een mogelijkheid wordt om jezelf beter te leren kennen en te doorgronden.

Meditatie laat de geest zijn eigen subtiele lagen ontdekken zonder dwang uit te oefenen. Je leert jezelf heel verfijnd waar te nemen. Daarom maakt meditatie je open en gevoelig voor wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Alles wat je ervaart en wat voorbijkomt in de meditatie leer je te verwelkomen. Het Sanskriet woord hiervoor is ‘maitreya’. De vertaling daarvan is ‘vriendelijkheid betrachten naar alles wat voorbij komt’, zowel in jezelf als bij de ander. Dat betekent dat je niet afwijst of verwerpt maar elke ervaring draag je een in bewuste, vriendelijke en gevoelige aanwezigheid. Precies dat is de kern van de Kath meditatie: leren om je ervaring te houden in die bewuste en gevoelige aanwezigheid waardoor je samenvalt met wie en wat je bent op elk moment.

Om dat proces goed te faciliteren is het belangrijk dat de techniek van meditatie eenvoudig en moeiteloos is. Alleen dan kan meditatie natuurlijk zijn. De Kath meditatie is zo’n meditatie. Je legt hierbij je focus bij je Kath punt. Dit punt bevindt zich twee of drie (denkbeeldige) vingers onder je navel en twee vingers diep naar binnen. Ik noem het wel ‘punt’ maar eigenlijk is het meer een ‘energiegebied’ onder de navel. Dit gebied is ook het natuurkundig zwaartepunt in ons lichaam.

Tijdens de meditatie zit je rustig op een stoel of kussen. Je maakt je rug lang en je inademing verdiept zich iets zonder jezelf daarbij te forceren. Je aandacht is gericht op je ademhaling en op waar je lichaam de stoel, het kussen of de grond raakt. 

Bij elke ademhaling focus je even op een onderdeel van je lichaam, zoals je bovenbenen, onderrug, ellebogen of je zitbotjes. Door elke keer terug te gaan naar een contactpunt lichaam – stoel of lichaam – kussen kun je jezelf voelen terwijl je tegelijkertijd in contact bent met de buitenwereld en alle geluiden binnen kunt laten komen.

Door jezelf iets op te richten maak je je wervelkolom langer. Als vanzelf komt er dan ook een interne glimlach voorbij die prettig voelt en merk je direct een grote rust over je komen.

Hoe deze meditatie precies werkt en wat het voor je doet, lees je in het artikel dat je hieronder gratis kunt downloaden. Je kunt hierbij ook een audiobestand afspelen, waarin ik de Kath meditatie begeleid. Wil je deze meditatie graag als mp3 ontvangen, stuur dan een mailtje met je verzoek naar info@elenchis.nl.

IN PRESENCE ZIJN

DRIE KWALITEITEN OM AANWEZIG TE BLIJVEN IN EEN BEWEEGLIJKE OMGEVING

Verandering is onderdeel van het menselijk bestaan. Je lichaam verandert, relaties komen en gaan, kinderen groeien op en gaan de deur uit en je werk verandert voortdurend. Ditzelfde geldt voor je innerlijke wereld. De inhoud van je gevoelens zijn eveneens continu in verandering. Het ene moment ben je blij en kun je je niet voorstellen dat je gisteren zo ongelukkig was. Enkele uren of dagen later ben je intens verdrietig en kun je je niet voorstellen dat dàt ooit overgaat.

Binnen de Bewustzijnsleer is er een sterk besef van deze veranderlijkheid der dingen en van de creatieve manifestatie van het leven als een steeds veranderende stroom van verschijnselen. Je leert om mee te bewegen met de stroom van verschijnen en verdwijnen en met het proces van verandering. Je ontdekt hoe je de gebeurtenissen in je leven vol kunt beleven zonder je eraan te hechten en hoe je jezelf kunt rijpen aan zowel pijn als vreugde. Dit meestromen geeft een gevoel van ontvouwen, groei, verandering, souplesse, levendigheid, dynamiek en nieuwe mogelijkheden.

Deze rijke souplesse is niet onze dagelijkse ‘normale’ ervaring. In plaats van soepel, open en meestromend, ervaar je jezelf als stijf, gesloten en onbeweeglijk. Deze strakheid is ook te zien in het pantser van het lichaam en in het voelen en denken. Naarmate je echter leer hoe je jezelf meer kunt ontvouwen in alle veranderingen – in plaats van ertegen te vechten of de veranderingen op een bepaalde manier te willen beïnvloeden – én naarmate je leert dat wat in je is, waar te nemen en op te merken, merk je dat je soepeler wordt in het omgaan met alle beweging. Je kunt aanwezig zijn – in presence zijn – met wat zich aandient. Je stroomt mee met wat er is en je neiging om controle uit te oefenen zal aanzienlijk verminderen.

Presence is een samentrekking van present en sensing. In presence zijn betekent dat je wakker en alert bent en gevoelig voor allerlei sensaties in en om je heen. Om dit te bereiken heb je slechts drie kwaliteiten nodig. Lees er meer over in het artikel dat je hiernaast gratis kunt downloaden.

ZELFONDERZOEK

DE INQUIRY METHODE IS EEN GEWELDIGE METHODE OM AAN ZELFOBSERVATIE TE DOEN

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Maar hoe doe je dat? Met de Inquiry methode die geïnspireerd is op het werk van Almaas kun je je Innerlijke Observator ontwikkelen. Hierdoor ontdek je hoe je zonder moeite gevoelens, gedachten en gedrag kunt observeren en weten wanneer iets je raakt. Je merkt gaandeweg welke patronen en Superego stemmen steeds weer terugkomen en welke Essentie van jou daaronder verborgen is. Daarnaast ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn waardoor je in een inquiry maar ook daarbuiten meer en meer de diepere grond in jezelf kunt voelen.

Meer over deze methode lees je in het artikel dat je hiernaast gratis kunt downloaden. Daarnaast kun je in deze video Almaas zelf zien en horen over het ontstaan en het doel van inquiry. Voor het leren van deze methode kun je ook terecht bij de leraren van de Rhidwanschool.

SCHRIJF JE EIGEN BIOGRAFIE

Terugkijkend op je leven lijkt je leven soms een toevallige samenloop van omstandigheden. We leven ons leven immers niet in één rechte lijn? Toch, als we ervoor gaan zitten en gaan ordenen, dan blijken er verrassende lijnen te zitten in je verhaal. Je ontdekt dat er samenhang is tussen bepaalde gebeurtenissen. Je wordt je bewuster van kwaliteiten die telkens komen boven drijven. Je ontdekt de herkomst van een aantal essentiële Superego stemmen en ook de waarden, je eigen kompas die eigenlijk altijd centraal hebben gestaan in al je belangrijke beslissingen. Het schrijven van je eigen autobiografie maakt je bewuster van alle schatten die je je eigen hebt gemaakt op je reis door het leven.

VERBONDEN ADEMEN

In dit artikel wordt uitgebreid uitgelegd wat verbonden ademen is en wat je kan en mag verwachten tijdens een sessie. Daarnaast kun je lezen wat een ademsessie je op kan brengen en hoe je met je ademhaling lichaam en geest diep kunt laten ontspannen. Met een ademsessie kom je letterlijk op adem.

Queeste naar het zelf

Vertel me wie je bent – een Queeste naar het Zelf. Alle mystieke, psychologische, filosofische en religieuze stromingen spreken over Zelfkennis als begin van alle Wijsheid. Mooi gezegd, maar waar begin je? In dit artikel een inleiding op het doen van Zelfonderzoek dat je dichterbij jezelf brengt dan je ooit voor mogelijk gehouden had.

SUPEREGO Artikelen

Klik op de afbeelding om het artikel te downloaden.

Bekende Superego stemmen

Het gevecht van het Superego
met de realiteit

Superego en jezelf vergelijken

Superego en mededogen

Verslaafd aan moeten

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

 

– ECKHART TOLLE –

Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.

– ECKHART TOLLE –

Op de hoogte blijven?

Elenchis stuurt maximaal 6 keer per jaar een nieuwsbrief met activiteiten en retraites aangaande bewustzijnsontwikkeling.
Wil je op de hoogte gehouden worden, 
schrijf je dan in!